Så här på den internationella kvinnodagen tänkte jag skriva något om jämställdheten i Förenade Arabemiraten, eftersom jag vet att många undrar hemma i Sverige.
UAE är inte ett jämställt land, det kan ingen påstå. Jag är för övrigt tveksam till om ord som jämställdhet och feminism överhuvudtaget existerar på arabiska. Det är däremot inte så, och detta missar många, att kvinnorna alltid blir lidande eller förfördelade av att man gör skillnad mellan könen. Ibland kan det snarare vara tvärtom.
Några exempel på där man skiljer könen: Väntrum i officiella byggnader, receptioner etc. är oftast uppdelade (dock ej på hotell). Det finns alltid sittplatser för kvinnorna och ibland även för männen, men är antalet sittplatser begränsade är det alltid kvinnorna som får sitta. Männen får aldrig sitta i kvinnornas avdelning, medan kvinnorna i vissa lokaler får sitta i den "ospecificerade" (männens) avdelning medan de i andra lokaler inte får det.
I moskéerna delar man naturligtvis upp kvinnor och män, precis som judarna gör i synagogan.
Vissa lagar gäller kvinnor men inte män. Ett exempel är att kvinnor inte får arbeta på s.k. shisha cafées, dvs caféer med vattenpipor. Detta med oro för de negativa hälsoeffekterna (sådana caféer får heller inte finnas inom ett visst avstånd från skolor). Detta tycker jag är ett utmärkt exempel på att det inte är jämställt, dvs man gör skillnad på kvinnor och män, men att det inte nödvändigtvis är till kvinnornas nackdel.
Bussar och metro har särskilda avdelningar för kvinnor och barn, vilket jag inte fattade första gången jag åkte metro (se tidigare inlägg)...
Något som är lite irriterande är att rastrummen på jobbet också skiljer på kvinnor och män, trots att nästan inga anställda är muslimer. Detta är dels praktiskt jobbigt om man letar efter en kvinnlig kollega och inte kan gå in i deras rum och kolla, dels känns det tråkigt att inte kunna "hänga" med de kvinnliga kollegorna när man har rast. Det känns omodernt och fånigt. Jag sitter och käkar middag och dricker öl med skotska Sam ena kvällen, nästa dag kan jag inte ens ta en kopp kaffe i rastrummet på jobbet med henne, för att vi är av olika kön.
Klädseln för kvinnor i UAE undrar många över. Vad jag tyckt mig märka hittills beror det mycket på var man befinner sig. Det finns vad jag vet inga formella lagar för att kvinnor t.ex. ska täcka håret och det finns heller ingen religiös polis, som i t.ex. Saudiarabien. Generellt sätt ska kvinnor dock täcka åtminstone axlar och knän i offentliga miljöer. Men i Dubai är miljön betydligt mer internationell än den är i Abu Dhabi, Al Ain och andra, mindre städer och emirat. Dubai känns nästan som vilken västerländsk metropol som helst. Där ser man västerlänningar i bikini på stranden, i linnen och korta shorts på köpcentrumen etc. Detta är definitivt inte överensstämmande med den arabiska kulturen, men verkar ändå accepteras på de platser där många västerlänningar vistas, t.ex. Dubai Mall och Dubai Marina. Vid ingången till köpcentrum, officiella byggnader och liknande sitter dock ofta skyltar med uppmaning om att ha en "vårdad klädsel".
Den enda historia jag hört om någon som råkat illa ut vad gäller kläder, var en tysk (tror jag) tjej som gick in på ett köpcentrum iförd endast bikini. Hon blev omhändertagen av polisen. Jag vet inte vad som hände sen, men jag gissar på att hon fick någon form av böter och en uppläxning.
Emiratierna själva då? Tja, det blir som vanligt väldigt mycket text om jag ska skriva om allt jag kommer på, så jag kan återkomma till de lokala klädstilarna här i ett separat inlägg. Sammanfattningsvis kan man dock säga att männen oftast bär traditionell Thawb (typ vitt nattlinne), medan kvinnorna ofta bär en svart abaya och niqab, alltså heltäckande klädsel med endast ett hål för ögonen och ibland till och med burka, vilken även täcker ögonen.
Några myter om jämställdheten i UAE:
"Kvinnor får inte jobba". Stämmer inte. Även om säkert många kvinnor är hemmafruar så stöter man ofta på kvinnliga emiratier, speciellt på myndighetskontor etc.
"Kvinnor får inte köra bil". Inte sant! Kvinnor får köra bil precis som männen och de kör minst lika aggressivt och fort, tro mig! Ibland har jag undrat vad det är för testosteronpumpad idiot i en Nissan Patrol som ligger 2mm bakom mig i 140 och blinkar med ljusen på motorvägen, och så har det visat sig vara en ung kvinna.
Saudiarabien (grannlandet) är däremot betydligt mer restriktivt, där får kvinnor inte köra bil. Min tyska kollega som har en nyzeeländsk man i Doha, Qatar kan alltså därför inte köra bil upp och hälsa på honom, då hon skulle behöva åka genom Saudi. Hon får istället flyga (ca en timme).
Sammanfattningsvis är Förenade Arabemiraten inte ett jämställt land och jag har ibland svårt för/förstår inte många av de skillnader de gör på könen. Men återigen är jag gäst i deras land och inte tvärtom, så det är bara att ta seden dit man kommer och försöka undvika att åka i "kvinnovagnen" nästa gång jag åker metro...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar