söndag 12 juli 2015

Iftar

Häromdagen var jag och firade Iftar tillsammans med några svenska vänner, på min och Liljas "kvarterskrog" Bazerkan. Iftar är alltså tidpunkten då muslimerna bryter sin fasta, vilken varierar från dag till dag och ort till ort men sammanfaller med solnedgången och är just nu ungefär kl 19.15. Det är en ganska häftig förvandling som sker runt den tiden. Från att det på dagen varit ganska dött och tråkigt, det mesta är stängt och folk håller sig inne, tilltar trafiken någon timme före Iftar, folk kör som galningar på väg till släkt och vänner för att få äta och många går också ut på restauranger, i köpcenter osv. Det händer också att piloter från de närliggande muslimska länderna frågar på frekvensen när Iftar infaller just ikväll i Abu Dhabi, för att de ska veta när de får äta. Mycket att hålla reda på när man är ute och flyger, alltså!

Bazerkan är en libanesisk restaurang som ligger i botten av skyskrapan jag bor i. De har under Ramadan en Iftar-buffé med massvis av olika, libanesiska smårätter, "Meze". Det är en hel del vegetariska rätter i olja, t.ex. aubergine och squash, mycket ris och kyckling (som alltid i det arabiska köket) och även, vilket förvånade mig lite, en hel del fisk. Fisk är annars inte särskilt vanligt att man ser i någon större utsträckning på menyerna här i Dubai, om man inte går till restauranger som specialiserat sig på just fisk och skaldjur. Det i sin tur kan ju tyckas lite konstigt, efter som staden ligger vid kusten. Jag är själv dock inte särskilt förtjust i att äta saker som kommer ur havet, så mig gör det inte så mycket!

Som jag kanske nämnt tidigare har det libanesiska köket något av samma finstatus i arabvärlden som det franska köket har i Europa. Libanesiska restauranger är väldigt vanliga i UAE och de jag har besökt har nästan alltid väldigt god mat till bra priser. Dessutom är de skapliga även på efterrätter, vilket naturligtvis är av stor betydelse för betygsättningen! Bland annat har de en form av risgrynsgröt, fast den är söt och smakar mycket vanilj. Man får den i en liten kopp, typ som man kan få italiensk panna cotta serverad, och ofta med kanel till. Det är ingen större hit i längden, men några skedar smakar bra efter en stor måltid. Det turkiska kaffet som de ofta serverar även på libanesiska restauranger är inget vidare dock. Beskt så in i hela...

Det verkar finnas någon form av koppling mellan libanesisk och turkisk kultur och mat, som jag gärna skulle vilja veta mer om. Ordet Meze kommer t.ex. från turkiskans ord för "smak" eller "snacks" och maten kan jämföras med latinvärldens tapas. Även det turkiska kaffet dyker som sagt upp titt som tätt på libanesiska restauranger och de har nästan alltid kebab på menyn, vilket jag förknippar med Turkiet. På dessa restauranger går det dock istället under namnet "Shawarma", vilket vad jag förstår också kommer från turkiskans çevirme, "snurrande" eller "roterande". Är det någon som vet mer om kopplingen och skillnaderna mellan de olika köken i Mellanöstern får ni gärna kommentera nedan :)




1 kommentar:

  1. Ett tips är att läsa mer om det Osmanska riket.
    /Pp

    SvaraRadera