fredag 26 juni 2015

Ramadan

Efter elva härliga dagar i Sverige är jag tillbaka i Förenade Arabemiraten igen. Det blev en kort och ganska spontan, men samtidigt skön och trevlig semester i Sverige. Vädret uppfyllde alla förväntningar man kan ha på ett Sverige i midsommartider; 12-14 grader och ständiga regnskurar, men jag fick ändå badat i Östersjön en gång, till en temperatur lägre än hälften av den i Persiska viken. Framförallt njöt jag också av att kunna vara ute mitt på dagen, utan att bli genomsvettig direkt. Dock ska det samtidigt sägas att temperaturen här nere är positivt överraskande än så länge. Visst sticker det ofta upp över 40 på dagarna, men redan i juni kan temperaturen ofta vara uppe och nosa på både 45 och upp emot 50 grader, så ju längre in i sommaren vi kommer utan det, desto gladare är nog alla vi som bor här. Ändå måste jag erkänna att jag blev lite "besviken" när jag steg av Turkish Airlines Airbus 330-200 i Abu Dhabi, natten till onsdag. Jag hade ställt in mig på att bli genomsvettig innan jag ens hann in i terminalen, men istället var det behagliga 32 grader och en ljummen fläkt som fortsatt att svalka även de senaste dagarna.

Den största skillnaden mot när jag åkte här ifrån är att Ramadan nu har inletts, vilket påverkar livet här mycket, även för oss som inte är muslimer. Ramadan är alltså muslimernas fastemånad och även den nionde månaden i islam och högtiden utgör en av de fem pelarna i religionen. Under denna period (som varar 28-29 dagar, beroende på observationer av månen) ska muslimer avstå från att äta, dricka och ha sexuell samvaro, mellan soluppgång och solnedgång. Man ska också lära sig tålamod och ödmjukhet, förbättra sina kunskaper om religionen samt undvika ilska, våld, småaktighet, girighet och ryktesspridning. Fastan bryts varje natt och månaden avslutas till sist med en stor fest, eid-al-fitr.

För oss som inte är vana vid Ramadan delar arbetsgivaren ut noggranna instruktioner om vad man ska tänka på, en slags "Ramadan för nybörjare" helt enkelt. Där står bl.a. att läsa att det bara är tillåtet att för ickemuslimer på dagtid äta och dricka i ett av köken i kontorskomplexet under tornet. Det är alltså inte tillåtet att, vilket vi brukar, dricka kaffe eller vatten uppe i tornet och man får inte ens tugga tuggummi. Vi som inte fastar ombeds också ha särskild förståelse för att våra fastande kollegors temperament och uppmärksamhet kan vara annorlunda mot vad vi är vana vid. Generellt sätt jobbar muslimerna kortare pass under ramadan (sex timmar istället för åtta) och de flesta försöker att jobba så många nattpass som möjligt. Denna period är alltså den enda under året där nattpassen är de mest populära!

Framförallt vill muslimerna undvika morgonpassen, eftersom det mestadels är under nätterna som människorna är aktiva under Ramadan. Restauranger och köpcentrum har öppet större delen eller hela nätterna, alla affärerna har specialerbjudanden och rea och folk äter oftast en större måltid just innan solen går upp och fastan återupptas. (Nattklubbarna har dock stängt hela månaden, då musik "på hög volym" är helt förbjudet.)

Som svensk och ickemuslim är det en intressant upplevelse att vara med om Ramadan "på riktigt", även om jag haft någon enstaka klasskamrat och bekant i Sverige som firat högtiden tidigare. Man märker verkligen skillnaden här nere, jämfört med innan jag åkte. De flesta som kan verkar ha rest härifrån och det är väldigt folktomt på gatorna. Som sagt är det mestadels på nätterna som människor är ute nu, även om t.ex. mataffärerna har öppet även på dagen. De flesta restaurangerna är stängda under dagtid och de som är öppna täcker sina fönster med stora skynken, så att man inte ska kunna se folk sitta och äta. Snabbmatskedjor som Subway och McDonald's har öppet, men bara för hemleverans.

Man kan tänka vad man vill om det hälsosamma i att mitt i sommaren, i den varmaste delen av världen förbjuda folk från att äta och dricka på dagen, men man ska samtidigt veta att undantag är tillåtna. Gravida och ammande kvinnor får t.ex. bryta fastan om det är fara för kvinnans eller barnets hälsa (kvinnan måste dock ta igen den senare). Hursomhelst är Ramadan något som förekommer ungefär var 11,5 månad (perioden flyttas ca 11 dagar per år då islams kalender är baserad helt på månen) och något vi som invandrat till landet får lära oss att acceptera. Vår uppoffring, att gå till ett speciellt ställe för att äta, inte tugga tuggummi och visa respekt och förståelse för våra fastande kollegor, är trots allt i sammanhanget ganska liten. För muslimerna själva verkar Ramadan snarast vara något man ser fram emot. Som en kollega till mig sa: "Det är en period där vi visar Gud hur mycket vi älskar honom. Man gör ju allt för den man älskar, till och med fastar. Mina barn frågar ofta om det inte är Ramadan snart".

Ramadan Kareem - glad Ramadan

1 kommentar:

  1. Flygpassagerarnas förståelse för flygledare vars uppmärksamhet är annorlunda mot vad de är vana vid är nog begränsad.
    /Pp

    SvaraRadera