tisdag 5 maj 2015

Effektivitet och kultur

För tillfället har jag inget internet i lägenheten, varför uppdateringen av blogg och Facebook sker lite mer sällan just nu. Jag har beställt internet, eller snarare "ansökt om" som det heter här nere, men även det visade sig vara en ganska komplicerad process. Förutom att det som vanligt krävdes en massa dokument och stämplar, underskrifter samt verifikat av att jag är jag, att jag har en fast lön osv, måste jag också vänta på att en tekniker ska få tid att komma hit till lgh och "öppna upp" anslutningen. Detta är ytterligare ett exempel på att arbetskraft är billigt här nere. Saker som i Sverige varit automatiserade eller görs av kunden själv de senaste 20-30 åren, skickar man här fortfarande en anställd person att ordna, Det är på gott och ont, tycker jag. I vissa fall kan det vara både trevligt och bra att ha en livs levande person som står för den service man betalar för. Är det något som inte funkar/går sönder brukar det ju i Sverige vara närmast omöjligt att få företaget att skicka ut en reparatör, medan det här inte alls är något konstigt. Däremot kan det ta tid innan personen i fråga dyker upp. Nackdelen är också att det inte alltid blir mer effektivt. Det känns ibland lite som att man har anställda bara för sakens skull, medan det inte alls förbättrar servicen. I ingången från garaget till grannbyggnaden sitter det t.ex. en stackars vakt dygnet runt, nere i det varma, mörka garaget fullt av avgaser och öppnar dörren åt en, istället för att man ska ta sitt kort och "blippa" det mot dörröppnaren själv, som man gör vid ingången till min byggnad. Det finns också vakter som sitter och öppnar automatiska parkeringsbommar, personal som tankar bilen åt en fast att det hade gått fortare att inte behöva vänta utan göra det själv och så vidare. Jag tror mycket av det beror på att man har en annan syn på prioriteringen mellan effektivitet och service här, än vad jag är van vid. Man väntar hellre en stund extra här nere och får "personlig service", istället för att effektivisera förloppet så mycket som möjligt och spara tid.

I fallet med internetuppkopplingen kunde det enligt företaget ta 5-7 arbetsdagar att få hit en tekniker. Vid det här laget har jag lärt mig att x antal arbetsdagar nästan alltid är ett "worst case scenario" som företaget anger och ofta går det mycket fortare. Och mycket riktigt, redan imorgon kommer förhoppningsvis någon hit och trycker på en knapp så att jag kan börja använda mitt internet.

Återigen försvårar det om man vill vara effektiv och försöka tajma saker, när tidsuppskattningar inte stämmer. Jag beställde möbler från IKEA långt i förväg, i tron om att leveransen kunde ta 10 arbetsdagar. Istället fick jag be dem två gånger att försena leveransen då jag fortfarande inte hade tillgång till lgh, när de först ville leverera möblerna. När jag frågade runt på jobbet om hur det kom sig att IKEA var så snabba jämfört med vad de uppgav på sin hemsida, sa alla att "ja men det tar aldrig 10 arbetsdagar, det är bara något de skriver". Men det visste ju alltså inte jag!

En annan sak jag börjat få mer och mer klar för mig när det gäller kontakt med företag, beställningar etc är hur man ska och inte ska kommunicera. Email har i regel sällan någon funktion här. Ett mail läses, om överhuvudtaget i bästa fall långt efter att ärendet inte längre är aktuellt. Istället gäller det att ringa eller, ännu hellre åka till rätt affär/kontor och personligen presentera sitt ärende. Ringer man ska man absolut inte nöja sig med ett "vi ringer tillbaka" eller "rätt person kommer att kontakta dig under dagen" utan man ska insistera på att vänta i luren, medan de hittar rätt person. Detta gäller oavsett företag, myndighet eller organisation. Med anledning av detta kan det vara bra att avsätta en halvtimme-trekvart för ett telefonsamtal, då man kan bli runtkopplad och få vänta en bra stund innan rätt person förhoppningsvis svarar.

Nu kanske det låter som att jag är lite irriterad eller frustrerad över ovanstående och visst är det ibland jobbigt att uppleva att man förlorar värdefull tid på "onödiga" saker, felaktig information eller liknande. Men även om jag är en typiskt (har jag förstått!) nordeuropeisk, effektivitetsjagande och (hyfsat!) modern person som är van vid att saker går fortast att uträtta via internet, inser även jag att detta är minst lika mycket en fråga om kultur som om företags ev. effektivitet, policys etc. Jag menar, det är inte så att det inte finns hemsidor, internetbaserad kundtjänst, automatiska system osv här nere, tvärtom är UAE ett väldigt modernt land. Det är bara det att det fortfarande anses vara bättre service och därmed ofta går fortare att få saker gjorda "face to face" än online.

Trots detta kan jag inte låta bli att tänka på Hasse & Tages sketch "Telefonnumret" om varför det ska behöva ta två månader för dåvarande Televerket att koppla in en telefon i Sverige. Vi har visst varit där, vi med.

1 kommentar:

  1. Kommer du ihåg vad italienarna kallade din promenadtakt i Florens?
    Ibland är fort faktiskt fel.
    /Pp

    SvaraRadera